Ervaringsdeskundigheid... toch maar niet?

Ik kreeg de vraag al meermaals en in verschillende opleidingen te horen: 'of het wel zo verstandig is om je te specialiseren in een thema dat je ook op persoonlijk vlak dagdagelijks ervaart...'

Ik glimlach dan altijd eerst even... Goede vraag, héle goede vraag zelfs, daar niet van. Ik stelde ze ook al dikwijls aan mezelf en neem me voor om dat ook vooral te blijven doen naar de toekomst toe. Maar de bezorgdheid lijkt me eerlijk gezegd nét iets te kort door de bocht.

Ja, mijn affiniteit met hoogbegaafdheid reikt verder dan de muren van mijn praktijkruimte. De vele gezichten, de krachten én kwetsbaarheden zijn ook in mijn persoonlijk leven, binnen mijn gezin, duidelijk voel- en merkbaar. Op professioneel vlak vormt dit voor mij dan ook zowel een verrijking, een authenticiteit maar zeker ook een blijvend aandachtspunt. Ik ben me immers bijzonder bewust van de risico's van projectie en tegenoverdracht. Ze vormen - naast intervisie en supervisie- steeds een zorgzame waakzaamheid en alertheid in mijn therapeutisch aanwezig (kunnen) zijn. 

Maar:

Dit is bij élke hulpvraag zo, los van het feit of hoogbegaafdheid al dan niet het 'zijn' van cliënten kleurt. Zorgen, rouw, verdriet, angst, verwarring, pijn -mentaal of fysiek-,... zijn immers de kwetsbaarheden maar ook de krachten die we allemààl delen, die eigen zijn aan ons mens-zijn. Ieder verhaal, elke ervaring is uniek, maar we kennen allemaal de pracht en de klappen van het leven. We dragen elk onze rugzak mee. Verdrinken is verdrinken, of dat nu in een minuscuul plasje water of in een immense oceaan gebeurt. Zorgen en lijden kennen we allemaal, een hulpvraag hopelijk ook... Ik stel mezelf dan ook kritisch in vraag bij élk therapeutisch proces en bij élke cliënt. Het voelt bovendien als een voorrecht om dat te mogen en kunnen doen.

Niets menselijks is mij vreemd, ook hoogbegaafdheid niet. Maar in dit opzicht is het voor mezelf niet iets om éxtra waakzaam over te (moeten) zijn. Ik hoop vooral dat mijn persoonlijke affiniteit met het thema een verrijking en verdieping mag zijn in de manier waarop ik mijn werk kan en probeer te doen, alsook in de authenticiteit waarmee ik aanwezig kan zijn en blijven bij mensen. Bij àlle mensen.

❤️


Ervaringsdeskundigheid... toch maar niet?

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x