Hoop

Of je nu gelovig bent of vandaag Pasen vierde vanuit een heel andere traditie, de symboliek van licht, verwachting, hoop, vruchtbaarheid (letterlijk, dan wel in de zin van groei en ontwikkeling, (weder)geboorte) is brandend actueel. 

Ik hecht zelf best wel wat waarde aan rituelen, aan tradities ook en probeer deze binnen ons gezin heel bewust te introduceren en vorm te geven. Bij de verschillende jaarfeesten, maar bijvoorbeeld ook bij belangrijke mijlpalen of simpelweg de laatste dag van het schooljaar staan we even stil, ‘verstillen’ we ook, spreken we dankbaarheid uit en wordt er gevierd. Want geef toe, elke reden is goed voor een feestje, toch? 

Vandaag waren er dus uiterààrd paaseitjes, maar toonden we ons bovenal dankbaar. Dankbaar voor hoop. Hoop die misschien al eens weg was, weer opflakkerde, terugkwam en stand hield. Hoop voor de toekomst ook… Warme woorden werden neergeschreven op takken, op oude, afgevallen blaadjes van de boom en weer teruggegeven aan de natuur. Mooie wensen werden begraven in de vruchtbare aarde… vol verwachting. Er werd vuur en muziek gemaakt, gezongen en we sloten af met het zaaien van zaadjes van de klaproos. 

Ze is een kwetsbare bloem he die klaproos, maar een bloem die tegelijk zòveel veerkracht toont in de wind, kan bloeien in de meest schrale omstandigheden, steeds weer terugkomt ook… Duidelijk een bloem van hoop als je het mij vraagt. 
Ik wens haar toe dat ze mag groeien en bloeien, hàrd, zich geleidelijk aan buiten onze tuin mag begeven, dat ze haar veerkracht en hoop verder mag uitzaaien… naar elkeen van ons.

Ook naar jou.


Hoop

Andere artikels

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x