Opvoeden

‘Opvoeden’, daar gaat ons volgende webinar over. Ik worstel taalkundig wat met die term eigenlijk. Het klinkt toch meer als iets voor honden dan voor kinderen, niet? Begeleiden naar volwassenheid, omringen, helpen ontwikkelen,… vind ik persoonlijk passender, maar dat schrijft dan weer niet zo vlot ;)

Maar ‘opvoeden’ dus. Ik vind dat zelf een voorrecht, een van de mooiste maar zonder twijfel ook moeilijkste en meest confronterende taken waar ik me voor zie staan in dit leven. Een beladen thema ook, want het welzijn van onze kinderen raakt ons in onze diepste kern, maakt ons kwetsbaar, stelt onze zekerheden in vraag, doet ons kijken naar onszelf. En dat is bij momenten heftig, beangstigend en wonderschoon tegelijk. 

Ik werk in de praktijk dagelijks met gezinnen, maar probeer hierbij steeds het geven van concreet advies te vermijden. Als ik het toch eens doe is het met veel zorg en voorzichtigheid. Want natuurlijk heb ik zelf een duidelijke mening en visie over opvoeding, maar enkel en alleen omdat het voor MIJ goed VOELT, niet omdat deze of gene me heeft gezegd of aangeraden om het zo te doen.

Ken je dat gevoel wanneer je als prille ouder bij de geboorte van een kind overstelpt wordt met goede raad? Kon je stevig bij je eigen gevoel blijven of brachten al die –goedbedoelde- adviezen alleen maar meer verwarring? Als er één iets is dat ik wil vermijden, is het dat ouders die zich in een kwetsbare positie bevinden, nòg meer vervreemd raken van hun eigen aanvoelen, van hun vertrouwen in zichzelf, van hun moeder- of vadergevoel, van hun instinctieve kracht en sensitiviteit om te luisteren naar hun hart en hun kind. Want ieder kind en elke ouder is uniek, gezinscontexten zijn enorm verschillend, … geen enkel concreet advies is sluitend en passend voor elke situatie. Durf daarom te luisteren naar je intuitief aanvoelen, reik de hand naar jezelf en naar je kind en heb vertrouwen dat jullie van elkaar kunnen en zullen leren. Groei in bewustzijn van je eigen waarden en gevoel, handel vervolgens congruent. Weet ook dat élke ouder er bij momenten een boeltje van maakt. Dat hoort erbij. Wees mild.

Dit gezegd zijnde, begrijp je misschien waarom een webinar over ‘opvoeding’ -meerbepaald over ‘opvoeding van hoogbegaafde kinderen’- bij mezelf gepaard ging met weerstand, gemopper en uitstelgedrag (excuus Bjorn :) ). Maar het thema ligt me te nauw aan het hart om het zomaar te negeren in deze reeks. Ik pleit voor bewustzijn en mildheid, zéker in ouderschap. 

Specifiek naar hoogbegaafde kinderen toe, vormen mindset en onderpresteren evenwel een belangrijke bijkomende uitdaging in hun ontwikkeling. De pedagogie rond ‘positive discipline’ van Jane Nelsen kan hierbij enkele waardevolle handvatten aanreiken om (hoogbegaafde) kinderen structuur, verantwoordelijkheid, samenwerking, zelfvertrouwen en probleemoplossende vermogens te helpen ontwikkelen. Bjorn en ikzelf volgden zo’n 2 jaar geleden allebei de opleiding tot ‘Positive discipline parent educator’ en nemen jullie in ons volgende webinar graag mee in ons verhaal. Mag het één -naast vele- inspiratiebronnen vormen die jullie uitnodigen om zelf verder jullie eigen gevoel als ouder te durven ontwikkelen, volgen en te vertrouwen.

Positive Discipline laat je ontdekken hoe je:

- de communicatie kunt verbeteren
- machtsstrijd kunt voorkomen
- de gevaren van loven en prijzen kunt vermijden
- de boodschap van liefde kunt overbrengen
- kunt bouwen op kracht, niet op zwakte
- de verantwoordelijkheid bij het kind kunt laten, zonder het zelfvertrouwen aan te tasten
- kinderen leert HOE ze moeten denken, niet WAT ze moeten denken
- samenwerking bereikt, thuis en op school
- met uitdagend tienergedrag om kunt gaan
- vriendelijke en vastberaden tegelijk kunt zijn

Slaag ik daar als ouder zelf altijd in? No way! Maar de kennis houdt me bewust en moedigt me aan om zorgzaam te kijken naar en àchter gedrag. Ook –en vooral- op die momenten dat ik vrees dat ik in mijn pad naar ouderschap beter met een hond was begonnen. ;)

Meer weten? Klik dan even door naar de vormingspagina voor het webinar.


Opvoeden

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x