Over vreemdgaan en verloren lopen...

Ik probeer verwoed mijn lach in te houden, maar het wil niet zo lukken deze keer. Naast mij zit de zoon, zwaar gefrustreerd, boos en teleurgesteld in de hele wereld. Eigenlijk vooral in zichzelf, maar aan dat besef is hij nog eventjes niet toe… Deze ochtend klokslag 7u fietste hij naar het winkeltje in het dorp en kocht er van zijn eigen geld een tijdschrift. Eentje waar hij al eventjes op zat te azen. “Er staat zo’n interessant artikel in mama, over verloren lopen op vakantie en zo, dat wil ik echt héél graag lezen!”  
Ik mijmer even weg en denk aan wat ik geregeld zie gebeuren in de praktijk: hoe vele snelle denkertjes bij momenten ook bijzonder snelle doemdenkertjes blijken, in het bijzonder wanneer ze (cognitief) nog heel wat bandbreedte over hebben tijdens een reguliere schooldag. Dat hoofd schiet dan vaak alle kanten op, werkelijk alle beren verzamelen zich tegelijk op de weg en risicoanalyses waar zelfs de veiligheidsraad nog van zou kunnen snoepen worden ter plekke bedacht. Een tsunami tijdens zeeklasse in Nieuwpoort bijvoorbeeld… Ik kan me voorstellen dat ook ‘verloren lopen op vakantie’ zo een beer is die hongerig wordt naar een antwoord, net als de zoon…

Alleen: ‘Verloren lopen op vakantie’ was niet waar het artikel over ging. ‘Vreemdgaan’ is namelijk niet hetzelfde als verloren lopen, lief kind. Maar de beer raakte instant zijn honger kwijt en werd vooral boos en verdrietig. “Nu is al mijn zakgeld op mama, voor zo een vreselijk stom k*tboekje…”

Zijn boosheid mag er zijn en ebt na een tijdje vanzelf weer weg. 'Het is maar een tijdschrift.' Ik hoef mijn lach niet meer in te houden en we lachen samen deze keer. ‘Vreemdgaan’ komt in het boekje dat ik van de kinderen bijhield sinds ze hun eerste woordjes spraken. We bladeren er samen wat in en lachen nog wat harder nu, om boemklootjes (bloemkool) en mitchuchichis (Mitsubishi), rotte poezen en vuile geiten (rosse poezen en vuiligheid)… Het is een mooie dag.

Ik kijk nog eens naar het tijdschrift op tafel en denk bij mezelf: ‘Heb maar vertrouwen jongen, verloren lopen is niet iets waar jij bang voor hoeft te zijn…’Over vreemdgaan en verloren lopen...

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x