Mijn hoogbegaafde kind gaat onderpesteren...

In deze sessie hebben we het over onderpresteren. Wees je ervan bewust dat je dat niet altijd zomaar ziet. Een kind met zeer goede punten kan tòch zwaar aan het onderpresteren zijn, wat vaak een groot risico vormt voor het verloop van de verdere schoolcarrière. Wat is nu juist onderpresteren en wat is het niet? Hoe kan je het herkennen bij een hoogbegaafd kind en hoe komt dit kind ertoe om te gaan onderpresteren? En vooral, hoe kun je het voorkomen en/of het proces omkeren?

‘Hij kan toch veel beter, als hij zich nu maar eens zou inspannen…’
‘Hoezo, hoogbegaafd? Zij haalt niet eens zevens!’
‘Hoe, een kleuter, die kan toch nog niet onderpresteren? Of wel?’
‘Jouw punten getuigen van een chronische luiheid.’

Veelal kan het probleem dat onderpresteren is worden aangepakt door de leerling een ander leerprogramma te laten volgen dat beter bij zijn niveau en manier van denken aansluit. Toch heeft ook de opvoeding in de thuisomgeving een grote invloed op het gedrag van de onderpresteerder.

Deze thema-avond geeft je meer inzicht in wat onderpresteren juist is, hoe het zich manifesteert en welke mechanismen er achter schuilen. Het is een zeer complexe problematiek waarbij dikwijls gewezen wordt naar de school en de manier van onderwijzen. Naast de rol van de school wordt echter de rol van ouders wel eens vergeten. Deze avond confronteert je niet alleen met je eigen realiteit en je eigen rol, maar geeft je ook praktische handvatten om iets voor je reeds onderpresterende kind te gaan doen of preventief op te treden om het onderpresteren te voorkomen.

De thema-avonden vormen een samenwerking tussen Bjorn Zwakhoven van Kindercentrum ‘De Groeitrap’ en praktijk Prins Jonathan, beide partners binnen het Hoogbloeier netwerk (www.hoogbloeier.be).  De sessies worden op regelmatige basis georganiseerd en gaan door op locatie of a.d.h.v. een webinar.

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige events? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief.


Mijn hoogbegaafde kind gaat onderpesteren...

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x